Exploring Local Wisdom Values ​​in Lep One Desert's Innovation as a Blend of Culinary Tradition and Modernity

Authors

  • Nugraha Gading Priandana Program Studi PPKn Universitas Lampung
  • Muhammad Rizky Alfarizi Program Studi PPKn Universitas Lampung
  • Karyadi Hidayat Program Studi PPKn Universitas Lampung

DOI:

https://doi.org/10.61166/regulate.v2i4.72

Keywords:

Caramel, Chocolate, Culinary Creativity, Klepon, Local Cultural Value

Abstract

This qualitative study analyzes the adaptive strategy of the innovative culinary product Lep One Desert, a modified version of the traditional Klepon cake. Facing the challenges of modernization, Lep One Desert maintains the visual identity of Klepon (green color and shredded coconut) while making a radical innovation by replacing the traditional palm sugar filling with a blend of caramel and chocolate. Using a descriptive case study approach, the research identifies conserved cultural values and examines how this flavor innovation serves as a key modernization strategy. Findings show that adopting global flavors (caramel and chocolate) successfully generates new appeal, aligning with contemporary trends. This tactic effectively preserves the core cultural identity while making the local culinary heritage competitive and relevant in the current market.

References

Elisa, E., Prabandi, A. M., Istighfarini, E. T., Alivia, H., & Inayah H. L. W. (2022). Analisis Konsep-Konsep Fisika Berbasis Kearifan Lokal pada Jajanan Tradisional Dawet dan Klepon. Jurnal Hasil Kajian, Inovasi, dan Aplikasi Pendidikan Fisika, 8(2), 194-203.

Eviana, K. R. P. (2025). STRATEGI ADAPTASI KULINER TRADISIONAL DI ERA KULINER GLOBAL DALAM MASYARAKAT KOTA SINGARAJA TAHUN 2013-2023 Kadek Radela Purnama Eviana Program Studi Ilmu Sejarah, Fakultas Ilmu Budaya, Universitas Udayana Denpasar. Triwikrama Jurnal Multidisiplin Ilmu Sosial, 10(9).

Fitriani, D., et al. (2025). Implementasi Pembelajaran Projek Penguatan Profil Pelajar Pancasila Melalui Praktik Pembuatan Klepon. Jurnal Pendidikan Profesi Guru Sekolah Dasar (JPPGSD), 13(6), 1711-1725.

Irfan, M., Hariyanto, L., Elsty, K., Nurhasanah, A., & Kusnedi, R. (2025). Upaya Modernisasi Klepon sebagai Produk Kuliner Tradisional untuk Menyesuaikan dengan Tren Kekinian menjadi hidangan bergaya modern menjadi klepon lava cake . Melalui inovasi tersebut , peneliti. Jurnal Ekonomi, Manajemen Pariwisata Dan Perhotelan, 4(September).

Michvlenta, J. T. N. (2024). Modernisasi Makanan Tradisional Indonesia dalam Upaya Mendukung Gastrodiplomasi (Studi Kasus Nusa Gastronomi Restaurant di Kemang, Jakarta Selatan). Jurnal Pariwisata Trisakti, 8(1), 1–15.

Mulawato, P. P., & Handoyo, P. (2024). Dampak Modernitas Terhadap Identitas Sosial Makanan Tradisional Surabaya ‘ Rujak Cingur .’ Padaringan Jurnal Pendidikan Sosiologi Antropologi, 06(3), 218–226.

Nurul Hidayat, S. F. (2024). Pengenalan Kue Klepon Sebagai Warisan Kuliner Nusantara dalam Upaya Pelastarian Budaya di Tengah Masyarakat Kelurahan Selumit Pantai. Jurnal Hasil Kegiatan Bersama Masyarakat, 2(6), 138-139.

Suryatini, D. (2020). Potensi Klepon Sebagai Representasi Identitas Kuliner Nasional. Jurnal Studi Pangan dan Gizi, 5(1), 10-25.

Wulandari, S., et al. (2025). Inovasi Rasa Radikal sebagai Strategi Fusion Kuliner Indonesia-Barat. Jurnal Manajemen Pariwisata dan Kuliner, 15(3), 201-215.

Wibhakta Journal. (2024). Proposal Pengembangan Kearifan Lokal untuk Kemajuan Ekonomi Daerah Klepon & Cinxue Tjoej. Wibhakta Journal, 1(1), 10-20.

Sumber-sumber Pendukung (Web)

Indonesian Chef Association. (n.d.). Jajanan Tradisional Klepon. https://indonesianchefassociation.com/article/content/jajanan-tradisional-klepon

Indonesiabaik.id. (n.d.). Belajar Sederhana dari Si Klepon. https://indonesiabaik.id/infografis/belajar-sederhana-dari-si-klepon

Jelajah Jawa. (n.d.). Inovasi Kuliner Nusantara: Tradisi Bertemu Modernitas. https://jelajahjawa.fypmedia.id/detailartikel/279/inovasi-kuliner-nusantara-tradisi-bertemu-modernitas

Krisda Tiofani, Anggara Wikan Prasetya, Kompas.com. (2022). 5 Tips Bisnis Dessert Box Laris Manis, Inovasi Produk Jadi Kunci. https://www.kompas.com/food/read/2022/10/24/11130092/5-tips-bisnis-dessert-box-laris-manis-inovasi-produk-jadi-kunci/

NCSA Indonesia. (n.d.). Kenali Apa itu Fusion Food, Jenis dan Contohnya. https://ncsaindonesia.com/web/kenali-apa-itu-fusion-food-jenis-dan-contohnya/

Unilever Food Solutions. (n.d.). Membuat Kue Tradisional Bergaya Modern dan Menarik. https://www.unileverfoodsolutions.co.id/id/inspirasi-chef/tren-dan-inovasi-kuliner/membuat-kue-tradisional-bergaya-modern-dan-menarik.html

Downloads

Published

2025-12-08

How to Cite

Nugraha Gading Priandana, Muhammad Rizky Alfarizi, & Karyadi Hidayat. (2025). Exploring Local Wisdom Values ​​in Lep One Desert’s Innovation as a Blend of Culinary Tradition and Modernity. Regulate: Jurnal Ilmu Pendidikan, Hukum Dan Bisnis, 2(4), 237–243. https://doi.org/10.61166/regulate.v2i4.72

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.